VOLIM TE KAO SRCE OD ARTIČOKE

Datum objave: 24.04.2025

Budimir Žižović

SKITAM, PRIČAM, KUHAM

VOLIM TE KAO SRCE OD ARTIČOKE

Dođe tako vrijeme kad poslije ničega – svega ima! Ne znaš što bi prije kušao i kako bi što više toga iskombinirao. Šećem tržnicom i branim se od svojih slabosti prema svekolikoj zelenjavi. A vraga je zelenjava! Ima tu pravog bogatstva od jarkih boja. Gledam u to proljetno bogatstvo prirode, pa gledam malo, iz prikrajka i cijene. Salatice svih vrsta, vlasac, mladi češnjak, rotkvice, cikla tek zaobljena, bob, mladi krumpir, blitva, artičoke…. Ah, artičoke. Njih možda u ovome društvu najviše obožavam. Koliko li samo entuzijazma uložim u isisavanje svakog lista dok ne dođem do srca, a onda je fešta. Nježno svaki komadić srca muljam po ustima. Ne jedem ga nego topim. I čim sam gotov, već mjerim okom drugu artičoku, a šefica stola kaže: nema više, artičoke su skupe! Zaista jesu, osobito ako im dodaš mladoga krumpira, graška ili boba i još koji popratni pjat. Janjetina za Uskrs i Prvi maj, recimo. Od nje smo se prežderali i napili i poslije nismo ni za što bili. Od artičoka se ne možeš zasititi, pa ispada i da nisu neko pravo jelo. Zaboravljamo da je sitost nesumnjivi znak pretjerivanje u jelu, jel da?

Još jedan problem me muči, osim ovog zdravstvenog i sociološkog. Već sad mi je žao što će to sve u vrlo kratkom vremenu proći. Sezona artičoka vrlo je kratka. Zapravo sve povrće koje obožavam ima kratku sezonu. Onda znam pomišljati na domaće konzerviranje. Pa se sjetim tuđih, jako važnih principa; najbolje je uživati u svemu dok mu traje sezona, sve ono poslije nije više gušt. I sad ti budi pametan između želja i principa?

Nemojmo zaboraviti da su artičoke prije nas za stolom osobito štovali i Egipćani i Grci i Rimljani. Da su vrlo zdrave i da se od od njih i njihova lišća pripravljaju brojni lijekovi protiv bolesti jetre, žuči, suviška kolesterola, šećerne bolesti itd.

Predlažem vam ovdje nekoliko jednostavnih recepata i dodajem jedan domaći proljetni kolač, savijaču od skute. Skuta je u proljeće najbolja.

 

 

ARTIČOKE «NA BUZARU»

sastojci:

4 artičoke

½ kg mladog krumpira

4 žlice maslinova ulja

4 žličice krušnih mrvica

češnjak, peršin

sol, papar

 

priprema:

Artičoke ostavite u hladnoj vodi barem sat vremena da izgube malo gorčine. Ostavite ih da se ocijede, a zatim odrežite nožem vrhove. Češnjak i peršin nasjeckajte, pomiješajte s mrvicama i time nadjenite artičoke, nakon što ste im prstima malo razmaknuli listove. Posložite ih uspravno u posudu. Dodajte krumpir izrezan na kockice. Na svaku artičoku nalijte pomalo ulja, posolite i popaprite. Nalijte hladnom vodom do polovice visine artičoka, poklopite i kuhajte oko sat vremena.

Kad dođe vrijeme mladoga graška i boba, ovo jelo će još biti bolje s njima.

 

SALATA OD ARTIČOKA

sastojci:

6 artičoka

4 jaja

2 žlice crnih maslina

1 limun

majoneza

sol, papar

 

priprema:

Artičoke operite, odrežite vrhove bodljikavih listova i namočite sat vremena u hladnoj vodi u kojoj ste nacijedili limuna. Nakon toga kuhajte ih u posoljenoj vodi također oko sat vremena, da omekšaju. Nakon toga izvadite i pustite da se ocijede i ohlade. Prstima polako raširite artičoke da se rastvore kao ruža, a u sredinu stavite žličicu majoneze i tvrdo skuhana, nasječena jaja. Nacijedite još malo limuna, dodajte koju maslinu, posolite i popaprite.

 

SALATA OD ARTIČOKA SA ŠPAROGAMA

sastojci:

4 artičoke

1 mac šparoga

2 žlice maslinova ulja.

kiselo vrhnje

1 limun

sol, papar

 

priprema:

Nakon namakanja artičoka, nakon što ste ih očistili i odrezali trećinu vršnoga dijela, kuhajte ih skupa s nalomljenim šparogama. Posolite vodu i dodajte limunova soka. Artičoke i šparoge možete i odvojeno kuhati. Ocijedite, očistite od tvrdih vanjskih listova, narežite i pomiješajte skupa sa šparogama. Prelijte s malo kiselog vrhnja, popaprite i još nakapajte limunom i maslinovim uljem.

 

ZAPEČENE ARTIČOKE

sastojci:

6 artičoka

10 dag maslaca

1 l mlijeka

1 jaje

1 limun

5 dag ribanog ovčjeg sira

2 žlice brašna

češnjak, peršin

sol, papar

 

priprema:

Artičokama odstranite stručke, tvrde vanjske listove i vrške, namočite u hladnu vodu s malo limunova soka. Ocijedite i stavite kuhati u zasoljenoj vodi. Kvarat od ure. U međuvremenu pripremite bešamel umak, pa u njega umiješajte razmućeno jaje, sjeckani peršin, sol i papar.

Artičoke (napola skuhane!) posložite u vatrostalnu posudu, podmazanu maslacem. Listićima maslaca i kosanim češnjakom pokrijte svaku artičoku, prelijte bešamelom i pospite ribanim sirom. Zapecite u pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata.

 

SAVIJAČA OD SKUTE

sastojci:

30 dag brašna

10 dag margarina

1 jaje

1 dl mlijeka

1 žlica ulja

1 žlica šećera

1 žlica meda

kvasac

sol

(Nadjev)

½ kg skute

10 dag šećera

1 dl mlijeka

2 žumanjka

 

priprema:

Pomiješajte brašno, margarin, ulje, jaje, šećer i med. U mlako mlijeko razmutite malo soli i kvasac. Ulijte u udubljenje u brašnu i umijesite glatko tijesto. Ostavite ga da odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi. Nakon toga ga kratko premijesite, razdvojite na dva dijela i razvaljajte na debljinu od 1 cm. Svaku razvaljanu polovicu nadjenite pripremljenim nadjevom, zarolajte u savijaču-hljepčić i pecite na 150 stupnjeva oko 40 minuta.

Nadjev pripremite tako što ćete skutu izmijestiti skupa sa šećerom, mlijekom i žumanjcima.