CRNI RIŽOT OD SIPE
40 dag očišćenih sipa
20 dag riže
1 glavica luka
4 česna češnjaka
1 vrećica crnila od sipe
1 dl maslinova ulja
2 žlice nasjeckanog peršina
5 dag maslaca
2 dl bijelog vina
1 žlica ribanog sira
1 l temeljca
list lovora
sol, papar
Na hladno ulje stavite da se poprži nasjeckani luk. Kad lagano požuti, nasjeckani češnjak. I odmah zatim narezane sipe. Nek se pirjaju s vrlo malo dodavanja ribljeg ili povrtnog temeljca. Ubacite list lovora. Nakon otprilike pola sata, kušajte jesu li sipe omekšale. Umiješajte crnilo. Dodajte rižu i ostavite je nakratko suhu, stalno miješajući. Sad obilnije podlijevajte s temeljcem i nastavite miješati. Dolijte i vino. Riža bi se trebala pirjati oko 15 minuta. U međuvremenu, rižot posolite i popaprite. Kušajte rižu je li po želji skuhana i tvrda. Izmaknite s vatre, po vrhu pospite s parmezanom, dodajte listiće maslaca i začinite svježim peršinom. Poklopite i ostavite da miruje pet minuta.