Budimir Žižović
SKITAM, PRIČAM, KUHAM
VOLIM TE KAO SRCE OD ARTIČOKE
Dođe tako vrijeme kad poslije ničega – svega ima! Ne znaš što bi prije kušao i kako bi što više toga iskombinirao. Šećem tržnicom i branim se od svojih slabosti prema svekolikoj zelenjavi. A vraga je zelenjava! Ima tu pravog bogatstva od jarkih boja. Gledam u to proljetno bogatstvo prirode, pa gledam malo, iz prikrajka i cijene. Salatice svih vrsta, vlasac, mladi češnjak, rotkvice, cikla tek zaobljena, bob, mladi krumpir, blitva, artičoke…. Ah, artičoke. Njih možda u ovome društvu najviše obožavam. Koliko li samo entuzijazma uložim u isisavanje svakog lista dok ne dođem do srca, a onda je fešta. Nježno svaki komadić srca muljam po ustima. Ne jedem ga nego topim. I čim sam gotov, već mjerim okom drugu artičoku, a šefica stola kaže: nema više, artičoke su skupe! Zaista jesu, osobito ako im dodaš mladoga krumpira, graška ili boba i još koji popratni pjat. Janjetina za Uskrs i Prvi maj, recimo. Od nje smo se prežderali i napili i poslije nismo ni za što bili. Od artičoka se ne možeš zasititi, pa ispada i da nisu neko pravo jelo. Zaboravljamo da je sitost nesumnjivi znak pretjerivanje u jelu, jel da?
Još jedan problem me muči, osim ovog zdravstvenog i sociološkog. Već sad mi je žao što će to sve u vrlo kratkom vremenu proći. Sezona artičoka vrlo je kratka. Zapravo sve povrće koje obožavam ima kratku sezonu. Onda znam pomišljati na domaće konzerviranje. Pa se sjetim tuđih, jako važnih principa; najbolje je uživati u svemu dok mu traje sezona, sve ono poslije nije više gušt. I sad ti budi pametan između želja i principa?
Nemojmo zaboraviti da su artičoke prije nas za stolom osobito štovali i Egipćani i Grci i Rimljani. Da su vrlo zdrave i da se od od njih i njihova lišća pripravljaju brojni lijekovi protiv bolesti jetre, žuči, suviška kolesterola, šećerne bolesti itd.
Predlažem vam ovdje nekoliko jednostavnih recepata i dodajem jedan domaći proljetni kolač, savijaču od skute. Skuta je u proljeće najbolja.
ARTIČOKE «NA BUZARU»
sastojci:
4 artičoke
½ kg mladog krumpira
4 žlice maslinova ulja
4 žličice krušnih mrvica
češnjak, peršin
sol, papar
priprema:
Artičoke ostavite u hladnoj vodi barem sat vremena da izgube malo gorčine. Ostavite ih da se ocijede, a zatim odrežite nožem vrhove. Češnjak i peršin nasjeckajte, pomiješajte s mrvicama i time nadjenite artičoke, nakon što ste im prstima malo razmaknuli listove. Posložite ih uspravno u posudu. Dodajte krumpir izrezan na kockice. Na svaku artičoku nalijte pomalo ulja, posolite i popaprite. Nalijte hladnom vodom do polovice visine artičoka, poklopite i kuhajte oko sat vremena.
Kad dođe vrijeme mladoga graška i boba, ovo jelo će još biti bolje s njima.
SALATA OD ARTIČOKA
sastojci:
6 artičoka
4 jaja
2 žlice crnih maslina
1 limun
majoneza
sol, papar
priprema:
Artičoke operite, odrežite vrhove bodljikavih listova i namočite sat vremena u hladnoj vodi u kojoj ste nacijedili limuna. Nakon toga kuhajte ih u posoljenoj vodi također oko sat vremena, da omekšaju. Nakon toga izvadite i pustite da se ocijede i ohlade. Prstima polako raširite artičoke da se rastvore kao ruža, a u sredinu stavite žličicu majoneze i tvrdo skuhana, nasječena jaja. Nacijedite još malo limuna, dodajte koju maslinu, posolite i popaprite.
SALATA OD ARTIČOKA SA ŠPAROGAMA
sastojci:
4 artičoke
1 mac šparoga
2 žlice maslinova ulja.
kiselo vrhnje
1 limun
sol, papar
priprema:
Nakon namakanja artičoka, nakon što ste ih očistili i odrezali trećinu vršnoga dijela, kuhajte ih skupa s nalomljenim šparogama. Posolite vodu i dodajte limunova soka. Artičoke i šparoge možete i odvojeno kuhati. Ocijedite, očistite od tvrdih vanjskih listova, narežite i pomiješajte skupa sa šparogama. Prelijte s malo kiselog vrhnja, popaprite i još nakapajte limunom i maslinovim uljem.
ZAPEČENE ARTIČOKE
sastojci:
6 artičoka
10 dag maslaca
1 l mlijeka
1 jaje
1 limun
5 dag ribanog ovčjeg sira
2 žlice brašna
češnjak, peršin
sol, papar
priprema:
Artičokama odstranite stručke, tvrde vanjske listove i vrške, namočite u hladnu vodu s malo limunova soka. Ocijedite i stavite kuhati u zasoljenoj vodi. Kvarat od ure. U međuvremenu pripremite bešamel umak, pa u njega umiješajte razmućeno jaje, sjeckani peršin, sol i papar.
Artičoke (napola skuhane!) posložite u vatrostalnu posudu, podmazanu maslacem. Listićima maslaca i kosanim češnjakom pokrijte svaku artičoku, prelijte bešamelom i pospite ribanim sirom. Zapecite u pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata.
SAVIJAČA OD SKUTE
sastojci:
30 dag brašna
10 dag margarina
1 jaje
1 dl mlijeka
1 žlica ulja
1 žlica šećera
1 žlica meda
kvasac
sol
(Nadjev)
½ kg skute
10 dag šećera
1 dl mlijeka
2 žumanjka
priprema:
Pomiješajte brašno, margarin, ulje, jaje, šećer i med. U mlako mlijeko razmutite malo soli i kvasac. Ulijte u udubljenje u brašnu i umijesite glatko tijesto. Ostavite ga da odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi. Nakon toga ga kratko premijesite, razdvojite na dva dijela i razvaljajte na debljinu od 1 cm. Svaku razvaljanu polovicu nadjenite pripremljenim nadjevom, zarolajte u savijaču-hljepčić i pecite na 150 stupnjeva oko 40 minuta.
Nadjev pripremite tako što ćete skutu izmijestiti skupa sa šećerom, mlijekom i žumanjcima.